Gözlük kullanmak istemeyenlerin çok fazla tercih ettiği kontakt lensler, günlük yaşamda kişilere daha konforlu bir yaşam sunduğu için kişilerin tercihlerinin ilk sırasında gelmektedir. Kalın gözlük kullanmaktanda, lens kullanmak görünüm açısından kişiyi daha rahat hissettirmektedir.
Lens kullanımı; göz kusurlarını gidermede gözlükten daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Kontakt lensler, aynı gözlükler gibi optikçilerde satılmaktadır. Ancak tam gözlük numarasına göre hastaya lens vermek uygun değildir. Çünkü lens kullanırken göz numarası yanı sıra, kişinin gözü ile ilgili bazı problemleri olabilir. Lens kullanmaya başlamadan önce, hasta önce bir doktora gitmeli ve göz muayenesi olmalıdır. Göz muayenesi sırasında göz kapak ve kirpiklerinde rahatsızlık veya hassaslık olup olmadığı kontrol edilir. Kişiye, doktor tarafından kendi göz yapısına uygun lens seçimi önerilmektedir. Bunların yanı sıra; hastanın gözünün kornea çapı önemli bir kriterdir. Gözlük reçetesi ile optiğe gidilip lens alınmamalıdır. Çünkü gözlük reçetesinde çap belirtilmediğinden hatalı lens alınabilir.
Herkesin göz yapısı birbirinden farklıdır, uygulanan müdahale ve yapılan tetkikler sonucunda farklı tedavi şekilleri ortaya çıkabilir. Eğer hastanın göz kapağında arpacık tarzında rahatsızlık, kirpikleriyle ilgili problemleri veya göz nezlesi gibi yüzeysel problemleri varsa hasta yumuşak lenslerden uzak durmalıdır. Travma sonucu kapak bütünlüğü bozulmuş ve felç nedeniyle göz hareketleri sürekli ve muntazam olmayan hastalar da kontakt lens kullanmamalıdır.
Kuru göz sorunu olan hastalarda kontakt lens sıkıntı oluşturabilir. Lensin materyaline yani maddesine göre gözde kuruluk hissini artırabilir. Kişinin gözyaşını kendi içine çekip zaten kuruluk sorunu olan gözde kişide aşırı derecede batmaya ve kaşınmaya yol açabilir.
Kuru göz sorunu olan kişilere kontakt lens mümkün oldukça verilmemelidir. Kontakt lenslerle uyumak göze zarar verebilir. Fakat son yıllarda 30 gün çıkartılmadan gözde kalabilen ya da sadece bir hafta çıkartılmadan gözde kalabilen lensler satışa sunulmuştur. Kişiler bu kontakt lensleri satın alıp kullanırken kendi göz hassasiyetlerini de göz önünde bulundurmalılar.
Kontakt lens kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus lenslerin hijyen ve temizliğidir. Gözde huzursuzluk hissedildiği anda kontakt lensler hemen çıkartılmalıdır. Huzursuzluk belirtileri; kızarıklık, görmede azalma, batma, yanma, sulanma, kaşıntı ve çapaklanma şeklinde olabilir. Bu tür problemler iki nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir; kişinin gözüne uygun olmayan lens kullanmasından ya da hijyen ve bakım kurallarına dikkat etmemesinden dolayı oluşur.